Tuesday, April 30, 2013

Ailemizin Son Üyesi Pou

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba,
Bu yazımda size ailemin son ferdi Pou Bey'den bahsedeceğim. Google Play'in gözde uygulamalarından Pou, 90'lı yılların popüler oyuncağı sanal bebeklerin, biraz daha akıllı ve eğlenceli hali. Android sanal bebeğimiz haliyle eskisi gibi ilkel değil ama mantık olarak aynı. Acıkıyor, kirleniyor, sıkılıyor ve yoruluyor ve siz duyarlı her ebeveyn (!) gibi ona ilgi ve şefkat gösteriyorsunuz. Bütün bunlar nasıl oluyor peki?



Pou'nun beş odalı bir evi var. Bu ev giriş, mutfak, laboratuvar, oyun odası, yatak odasından oluşuyor. Giriş bölümünde bir adet telefon defteri, bir de mikrofon var. Mikrofona doğru konuşunca size cevap veriyor. Telefon defterinden ise eklediğiniz diğer Pou'lara, hesabınıza ver ayarlara ulaşabiliyorsunuz. İnternet bağlantısıyla arkadaşlarınızın Pou'larının evlerine ulaşabiliyor ve onlarla top oynayabiliyorsunuz hatta not bile bırakabiliyorsunuz. Yatak odasında ise Pou'nun gardırobundan kıyafet, göz rengi, saç rengi, aksesuar, dövme  seçebiliyorsunuz. Yani Pou'nuz tam olarak istediğiniz şekle ve tarza sahip olabiliyor.




Pou'nuz bol bol acıkıyor. Mutfak kısmında pek çok yiyecek, içecek çeşidi mevcut isteğinize bağlı olarak Pou'nuza bol bol abur cubur yedirip iyice semirmesini sağlayabilir veya sebze ve meyvelerle sağlıklı ve fit bir yaşam sürmesini sağlayabilirsiniz.



Peki bu kadar yemek ve kıyafet nasıl alınıyor. Bu noktada iş size düşüyor eğer her gün yeni bir kıyafet ve pahalı yiyeceklerle Pou'nuzu bir Behlül Haznedar kıvamında büyütmek istiyorsanız, sıkça oyun oynayıp altın kazanmanız gerekiyor. Her zevke yönelik 14 çeşit oyunda gösterdiğiniz performansa göre görevleri tamamlayıp level atlamanız Pou'nuzun gelişiminde önemli rol oynamanız gerekiyor. Oyunların çok çeşitli olması büyük bir artı bence. Oyunlardan biri son günlerin çılgınlığı Candy Crush'ı diğeri ise benim diğer bir favorim Doodle Jump'ı anımsatıyor. Geri kalan oyunlar da eğlenceli, hafıza oyunları ve XOX
 kıvamında.



















Uygulamanın bence tek dezavantajı telefonun bataryasını hunharca kullanması ama arka planda sürekli çalıştığı için normal karşıladım ama pratikte şarj aletiyle yapışık yaşamaya alışkın akıllı telefon sahipleri için pek bir fark yaratmıyor.

Google Play Notu: 4.7

Not: İlk görseldeki beyaz smokinli yakışıklı benim Pou'm, ikincideki sarışın hanımefendi Neslihan'ın, üçüncüdeki mavi, gözlüklü hipster kardeşimiz ise Seda'nın Pou'ları. Katkıları için ikisine de teşekkürü borç bilirim.



Saturday, April 6, 2013

Bir Demet Google Uygulaması

Selamlar,
Google Play uygulamaları ile ilgili blog hazırlayıp, ilk giriyi Google'ın güzelim uygulamalarından bir seçkiyle başlamamak olmazdı diye düşünüyorum. Bugün Google Translate, Keep, Goggles ile ilgili görüşlerimi sizlerle paylaşacağım.

Google Translate:
Çevrimiçi sözlükleri cümle çevirileriyle sollayan Google Translate'in mobil uygulaması 60'tan fazla dil seçeneği ile Google Play'in gözde sözlüklerinden. Masaüstü sitesindeki dil algılama ve cümle çevirilerine ek olarak mobil versiyonunda sesle, görüntüyle ve el yazısıyla da kullanmanız mümkün. El yazısı ve görüntü çevirileri pek başarılı. Özellikle el yazısı seçeneği dokunmatik klavye kullanmayı pek sevmeyen beni çok mutlu etti. Cihazın kamerasıyla okuttuğunuz görüntünün üstünü çizerek yazma işinde iyice üşenenlere güzel bir alternatif sunuyor. Favori olarak seçtiğiniz çevirilerinize internet bağlantısı olmaksızın ulaşabiliyorsunuz. Gördüğüm iki küçük dezavantajı çeviri yapabilmeniz için internet bağlantısı gerektiriyor ve Türkçe için el yazısı desteği yok.


 

 Google Play Notu: 4,6


Google Keep:
Listemizdeki ikinci uygulama Google Keep, akıllı bir not defteri. Notlarınızı sadece metinler halinde değil, ses ve görüntü halinde de tutabiliyorsunuz. En güzel tarafı ise yazdığınız, söylediğiniz ya da fotografladığınız notlarınızı otomatik olarak Google Drive hesabınıza aktarıyor ve tüm cihazlarınızdan notlarınıza ulaşabiliyorsunuz. Cihaz ekranında şık duran iki widget seçeneği sunan uygulamanın şimdilik tek eksiği sildiğiniz notları Drive arşivinden silememeniz. Kullanıcı yorumlarında en çok şikayet edilen şey bu olduğu için sanırım müstakbel güncellemelerden biri bununla alakalı olacaktır.




Google Play Notu: 4,4

Google Goggles: 
Listemdeki son uygulama görsel arama uygulaması Google Goggles. Kameranıza gösterdiğiniz bir resmi, ürünü, manzarayı, barkodu ya da QR kodunu veri tabanında aratıp sizi bilgilendiriyor. Bir manzara ya da bina resmini kullanarak tarihçesine, bir filmin afişini kullanarak yönetmenine ulaşabiliyorsunuz. Google Translate'te varolan görüntülü çeviri özelliği Goggles'a da eklenmiş ve Türkçe dahil 8 farklı dilde çeviri özelliğine sahip. Görüntülü arama teknolojisinin ulaştığı son nokta ama hala eksikleri olduğunu görüyoruz. Mesela arama yapmak istediğiniz obje bir yiyecek, hayvan ya da üstünde belirgin bir marka olmayan giysi ise cevap almayı pek beklememenizi öneriyorum. Ama eğer kameranızı Mona Lisa'ya çevirirseniz size kolaylıkla Da Vinci'den ve Röneans döneminden bahsedecektir ya da Madonna'nın resmini kameranıza göstererek tüm diskografisini tek tıkla görüntüleme şansınız olacaktır. Goggles'ın ilginç bir özelliği ise Sudoku çözebiliyor olması. Gazeteden görüntülediğiniz Sudoku problemini birkaç saniyede çözebiliyor. 




Google Play Notu: 4,2

Mühim olduğunu düşündüğüm bir not: Görseller Google Play'den alındı.